Het bedrijf Horse Rescue Team is in 2006 opgericht door mijn vader Harko Kwakernaat.
Hij richt zich op de hulpverlenende diensten, voornamelijk de brandweer, omdat er nauwelijks lesmateriaal aanwezig is omtrent het onderwerp ‘Redden van grote dieren’.
Tal van ongevallen in de sport en ook bij de hulpdiensten is voor hem de motivatie om hier zich in te verdiepen en specialiseren. In 2008 stap ik, Tim Kwakernaat, in het bedrijf. Ik ben net zoals mijn vader beroeps en vrijwillig brandweerman en opgegroeid tussen de paarden en groot vee.
Deze combinatie zorgt ervoor dat wij zowel als hulpverlener maar ook als dierenkenner kunnen optreden. Door jaren lange ervaring in de praktijk kunnen wij als specialistisch instructeur u voorzien van de juiste en veilige werkmethodes.
In de afgelopen jaren geven wij naast onze fulltime baan meer dan honderd trainingen per jaar. Zowel bij de hulpverlenende diensten als de particuliere markt die dit onderwerp zeer interessant vinden. Wij verzorgen basis trainingen, workshops en lezingen voor iedereen die te maken kan krijgen met ongevallen met dieren.
In 2017 mag het Horse Resque Team voor het IFV Arnhem – Brandweeracademie de ELO (digitale leeromgeving) ontwikkelen omtrent het onderwerp ‘redden van dieren’. Een erkenning op ons werk en ons doel is bereikt door al in de opleiding periode de nieuwe manschappen te kunnen bereiken.

In 2019 brengt Harko zijn eerste boek uit, ‘Eerst denken, dan redden’. Dit is zijn levenswerk en erg mooi vastgelegd in een prettig leesbaar boek. Een mooi moment voor Harko om zijn jarenlange inzet langzaam te gaan afbouwen en het over te dragen aan zijn zoon. In 2020 is Harko dan ook gestopt met werken en geniet van zijn welverdiende pensioen.
Ik zal doorgaan waarvoor Harko zich de afgelopen jaren voor heeft ingezet. Passie voor het vak en voor de dieren. Veilig en verantwoord een redding uitvoeren en bijdragen aan minder ongevallen onder de hulpverleners. Wij zullen met ons team van medewerkers voor u klaar staan als het gaat om de trainingen maar ook de producten die wij elke keer weer zullen door-ontwikkelen om veilig en efficiënt te kunnen werken.

Zo zullen wij ons de komende jaren richten op het trainen van instructeurs, ook wel ‘Train de Trainer’ genoemd. Dit zorgt ervoor dat onze technieken door het hele land verteld kunnen worden. Maar ook het reddingsteam staat al lang op mijn lijst. Met dit team wil ik elk moment hulp kunnen verlenen als dieren in nood zijn.
Kort om, nog voldoende uitdagingen voor de komende jaren!

Met vriendelijke groet,

Horse Rescue Team
Onderdeel van T.K. BHV & Brandweertrainingen

Het team bestaat uit

Tim Kwakernaat – Instructeur & Sales
Chantal Zwaneveld – Backoffice & Sales
Pieter Corell – Instructeur
Remco Leguijt – Instructeur
Stefan van Dam – Instructeur
Mario Snel – Instructeur